Welkom bij The Wiz!

We zijn blij dat je vandaag aanwezig bent om te genieten van dit spectaculaire verhaal over Dorothy, die samen met haar nieuwe vrienden – de Blikkeman, de Leeuw en de Vogelverschrikker – op zoek gaat naar de machtige Wiz om weer thuis te komen.
Laat je meevoeren naar de magische wereld van Oz. We wensen je veel plezier!

Oh, en voordat je verder leest: wist je dat we ook een echte Toto op het toneel hebben? Onze Toto heet in het echt Nemo, en we zijn hem en zijn baasje Suzanne Zeegers heel dankbaar dat ze deze voorstelling met ons mee willen doen.

The Wiz: een tijdloos sprookje

The Wiz is een eigentijds sprookje dat een magische draai geeft aan het klassieke verhaal van Dorothy. Dorothy, een jong meisje uit Kansas, raakt de weg kwijt tijdens een storm en belandt in het wonderbaarlijke land van Oz. Om terug naar huis te keren moet ze de machtige tovenaar van Oz vinden, die haar de weg naar huis kan wijzen.

Tijdens haar avontuurlijke zoektocht ontmoet Dorothy drie bijzondere vrienden: een Vogelverschrikker zonder verstand, een Blikkeman zonder hart en een Leeuw zonder moed. De Vogelverschrikker droomt ervan om verstand te krijgen, zodat hij slimme beslissingen kan nemen. De Blikkeman verlangt naar een hart om liefde en emoties te kunnen voelen. De Leeuw, ondanks zijn imposante uiterlijk, is op zoek naar moed om zijn angsten te overwinnen.

Samen gaan ze op een spannende reis vol uitdagingen en verrassingen. Tijdens hun tocht ontdekken ze dat de kwaliteiten die ze zo graag willen, eigenlijk al in hen aanwezig zijn. Ze leren dat verstand, hart en moed niet iets zijn wat je kunt krijgen, maar eigenschappen die je ontwikkelt door de keuzes die je maakt en de daden die je verricht.

Met prachtige muziek, kleurrijke scènes en een hartverwarmende boodschap, neemt The Wiz je mee op een onvergetelijke reis naar het land van Oz.

Van de voorzitter: TROTS!

Trots, iets anders is niet mogelijk! Trots op deze club, trots op dit resultaat, trots op een ieders inzet, het enthousiasme, de sfeer, alle hulp, het artistiek team en iedereen die betrokken is geweest bij het tot stand laten komen van wat je straks gaat zien!
Aan deze show is met zoveel plezier gewerkt, en dat valt niet te missen als je deze 45 mensen ziet stralen op het podium. Dat is hoe passie eruit ziet! Iedereen die, naast zijn of haar dagelijks werk een hobby heeft; samen zingen, dansen, spelen… Dat is musical. En dan uiteindelijk jou als publiek laten genieten! Ga er maar eens goed voor zitten en laat je betoveren door deze magische voorstelling. Veel plezier!


Helga Dol
Voorzitter Theatergroep Horizon

Het artistieke team van Horizon

Zonder ons artistieke team (AT) geen Wiz! Het AT van Horizon bestaat uit Ingrid Kluft, regisseur, Arno Hillege, dirigent, Hubert-Jan Horrocks, repetitor en bandleider en Nynke Mostert, choreograaf. Ingrid heeft de langste geschiedenis bij Horizon. Van 1994 tot 2013 stond ze zelf op het podium als spelend lid en is ze ook een periode bestuurslid geweest. In 2021 kwam ze terug, maar nu in de rol van regisseur.

Ingrid, hoe was het om een paar jaar terug  ‘jouw eigenste cluppie’ te gaan regisseren en  is dat nu anders bij de derde productie onder jouw leiding?
“Een enorme eer, maar het was ook doodeng!!! Mijn Horizon…..kan ik dit? Nemen ze dingen van mij aan? Kan ik de kwaliteit waarborgen? Had inmiddels wel regie-ervaring, maar Horizon is dan toch even andere koek. 
‘Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan’ ….dus gewoon gaan doen. En wat beleef ik er veel plezier aan. Wat heel fijn was dat Arno meteen aan boord kwam. Samen staan we sterk, en dat blijkt inmiddels! Ja, het is nog steeds spannend om de verantwoordelijkheid dragen voor zo’n productie, maar ik heb inmiddels veel vertrouwen in mezelf, in het AT en in de club. En zij hebben mij dat vertrouwen van het begin af aan gegeven.  Je doet zo’n mega-productie echt samen, en dat geeft mij vleugels. We laten elkaar vliegen zeg maar….”

Arno is vanaf zijn kinderjaren al bezig met musical en heeft zelfs ooit musicalvereniging Unidos in IJmuiden opgericht met een paar vrienden. Wat trekt jou zo aan in dit genre en hoe zou jij het vinden om ‘Arno, de musical’ te dirigeren als die ooit geschreven wordt?
“Wat ik zo fijn vind van musical is dat de drie disciplines echt samenkomen. De prachtige melodieën met de beleving van de tekst die extra ondersteund worden in beweging.  De muziek van musical is erg breed. Je kunt de muziek van A Man Of No Importance bijvoorbeeld niet vergelijken met The Wiz. Beide zijn prachtig. Die afwisseling vind ik geweldig. Ik zou ook niet weten in welke stijl de muziek van ‘Arno, de musical’ gecomponeerd zou moeten worden.“

Hubert-Jan is al langere tijd betrokken bij Horizon. Hoe ben jij destijds bij de club gekomen en hoe omschrijf jij de band die je met deze vereniging hebt?
“In 2014 viel ik op het allerlaatste moment in als toetsenist bij de rockopera Tommie. Ik had volgens mij anderhalve dag om de hele musical voor te bereiden. Zo is het begonnen bij deze fijne en creatieve club mensen. Daarna volgden Ciske de Rat (2016) en Dikkie de Kid (2019). De Wiz is, na Petticoat en A Man Of No Importance, de derde totaalproductie waar ik als onderdeel van het AT muzikaal aan meewerk.
Je kunt dit alleen maar doen als er goed samengewerkt wordt. En dat wordt er zeker! Ik geniet van al die processen binnen de vereniging. We doen dit met elkaar.”

Voor Nynke is The Wiz de eerste productie bij Horizon. Hiervoor heb je vooral les gegeven aan kinderen, terwijl je bij Horizon zelf de jongste bent. Wat is je grootste verbazing over het werken met deze oudere jongeren van Horizon? En hoe is het om je moeder, die lid is van de vereniging, te choreograferen?
“Klopt! Dat was wel even gek dat ik de jongste was. Ik had hiervoor inderdaad alleen nog maar les gegeven aan kleine kinderen en ik vond het een enorme uitdaging om met volwassenen te gaan werken. Mijn grootste verbazing was dat iedereen zo enthousiast werd als we gingen dansen, zelfs de mannen. Ik was als kind al gek op musical en kwam altijd kijken bij de doorlopen met mijn moeder. Het feit dat ik al veel mensen ken, maakte het makkelijker om te starten bij Horizon. Mijn moeder bij haar voornaam noemen blijft nog wel een dingetje. Ik vind het leuk om een andere kant van mijn moeder te zien en dat het een gezamenlijke bezigheid geworden is.”

Horizon brengt dit jaar The Wiz. Deze musical vertelt het verhaal van vier karakters die alle vier op zoek zijn naar iets dat ze missen. Is er een overeenkomst tussen deze vier en jullie vier als Artistiek Team?
“Nee, die is er niet. Om met zo’n geweldige groep te kunnen werken heb je namelijk hersens, moed en hart voor de vereniging nodig. Daarnaast kunnen wij alle vier iedere maandagavond de weg naar huis terugvinden.”

Ingrid, jij bent niet alleen bij Horizon collega van Arno, maar ook in jullie ‘overdag-baan’ in het onderwijs. Ook hebben jullie samengewerkt bij een andere musicalvereniging. Je kent hem dus best goed. Hoe zou jij de samenwerking met Arno omschrijven en welke eigenschap van hem waardeer jij het meest?
“Ja, Arno en ik! We gaan al tien jaar met elkaar mee en hebben al vele mooie dingen gemaakt en meegemaakt. En nu sinds afgelopen september is hij ook mijn NT2 collega. Met Arno is het altijd  goed en fijn. Hij heeft kennis van zaken, pakt het serieus aan en straalt veel vertrouwen uit. Deze man is één en al rust…..waardoor ik juist heel chaotisch lijk ;-). De combi van zijn rust en mijn chaotisch-zijn maakt dat wij elkaar supergoed aanvullen. Wat mij betreft plakken we er nog minstens 10 jaar aan!”

Arno, dezelfde vraag aan jou, maar dan over Ingrid: welke eigenschap van haar waardeer jij het meest?
“Ingrid is echt iemand die samen creëert. Daardoor klopt voor mij het totaalplaatje zo goed. Ze kan als geen ander de groep motiveren en heeft een geweldig gevoel voor humor dat ze in iedere show goed weet over te brengen. Daarnaast is ze een klein beetje chaotisch, waardoor het lijkt alsof ik erg gestructureerd ben.”

Hubert-Jan, naast Horizon ben je de pianist van chansonnier Sjors van der Panne en geef je ook nog piano- en keyboardles. Je brengt dus wekelijks flink wat uurtjes door achter een piano. Als je geen bandleider zou zijn, maar speler van Horizon, welke rol zou je dan willen spelen? En bestaat de mogelijkheid dat jij ooit een keer een rol gaat spelen in een musical?
“In De Wiz vind ik de Leeuw een geweldige rol. Vol humor en overtuiging. Maar ik laat het acteren en dansen heel graag aan anderen over. Laat mij de muziek maar verzorgen. Iets met schoenmaker blijf bij je leest.”

Nynke, je hebt vast al heel wat musicals gezien van Horizon. Wat is voor jou de magie van musical en hoe kijk je terug op je eerste productie als choreograaf bij Horizon?
“Het mooie van musical is dat de muziek, dans en spel samenkomen in een creatief proces. Mijn eerst productie heb ik als erg leuk ervaren. We hebben met elkaar veel lol gehad en ik kan er met heel veel plezier op terug kijken. Ik kan zeker zeggen dat ik een super trotse choreograaf ben.”

Tot slot: na The Wiz zet Horizon de tanden in ‘Catch me if you can’. Kaarten kunnen al besteld worden. Welke stap willen jullie zetten met Horizon met de volgende musical?
“Om in de stijl van The Wiz te blijven: ‘Twee naar voren en dan ……’. Maar eigenlijk zitten we zo niet in elkaar. Ieder stuk heeft zijn eigen uitdagingen. Aan ons de taak om die uitdagingen aan te pakken en er samen met de club weer een fantastische show van te maken. En reken er maar op dat dat gaat gebeuren!”

Overzicht actes

Een kijkje achter de schermen bij The Wiz


Benieuwd naar de magie achter onze productie van The Wiz? Bekijk exclusieve foto’s van de repetities en krijg een uniek inzicht in hoe deze betoverende musical tot leven komt. Zie de cast en crew in actie tijdens de voorbereidingen!

Catch Me If You Can

In juni 2025 speelt Theatergroep Horizon opnieuw een prachtig stuk: Catch Me If You Can! Dit meeslepende verhaal volgt de charmante meesteroplichter Frank Abagnale Jr., die zich met zijn briljante zwendelpraktijken een weg door het leven baant.

Denk je nu: “Ik had wel meer vooraan in de zaal willen zitten.”? Dan is dit je kans. Kaarten voor Catch Me If You Can zijn nu al te koop!

Tot volgend jaar!

Doe het lekker zelf - Open repetitie

Denk je nu: ”.. ik zou best wel mee willen doen en ook schitteren in de spotlights…”? We zijn elk jaar op zoek naar nieuwe, enthousiaste leden. Op maandag 8 juli organiseren we een Open Repetitie. Tijdens deze avond wordt er een start gemaakt met de repetities van de voorstelling van volgend seizoen ‘Catch Me If You Can’. Ook kun je kennismaken met de leden, het bestuur en het artistiek team van de vereniging.

 

Wil je maandagavond 8 juli komen kijken en proeven van de groep? Stuur dan een bericht naar voorzitter@theatergroephorizon.nl.

Zie je jezelf niet op het podium, maar wil je wel meewerken aan zo’n grote productie en onderdeel zijn van de magie van musical? We kunnen je talent altijd gebruiken! Heb je twee rechterhanden, ben je goed met naald en draad of wil je helpen met het decor tijdens de voorstelling? Neem contact met ons op! Check www.theatergroephorizon.nl of mail ons op bestuur@theatergroephorizon.nl.

Tot volgend jaar!

Meld je nu aan voor het nieuwe theater seizoen!

Musicalvereniging de Hanswijckers is er voor iedereen tussen 12 en 18 jaar!

Speel mee in de nieuwe theaterproductie. Ontwikkel jezelf verder in zang, dans en spel en vind je plek in een fijne, enthousiaste en veilige groep leeftijdsgenoten uit heel Noord-Holland. Vooral jongens met een goede zangstem zijn erg welkom, maar iedereen is vrij zich aan te melden.

Kom kennismaken tijdens de open lessen op 20 en 27 juni. Meer informatie is te vinden op: https://www.hanswijckers.nl/aanmelden.html

Genoten van The Wiz? Laat een review achter!

We hopen dat je hebt genoten van de voorstelling! Laat ons weten wat je ervan vond door een review achter te laten op Google. Jullie feedback is waardevol voor ons en helpt anderen bij het kiezen van een geweldige theaterervaring.
Volg ons ook op Facebook en Instagram voor de nieuwste updates, foto’s van achter de schermen en aankondigingen van toekomstige voorstellingen.
Jullie steun betekent veel voor ons. Tot ziens bij onze volgende productie!

Wat vond jij van de voorstelling?